Чи можливо отримати страхове відшкодування, якщо в автівку прилетів уламок дрона?

Питання страхування від воєнних ризиків вкрай турбує українських автомобілістів. Адже ймовірність пошкодження транспортного засобу від попадання уламків ракет або безпілотників (дронів) надзвичайно висока. І логічно, що автовласники шукають можливість застрахуватися від такого роду загроз.

Особливості такого страхування Mind розбирав разом з Тетяною Щучьєвою – директором страхової компанії «Експрес Страхування», що входить до сім’ї групи компаній УкрАВТО.

Почнемо з того, що страхові продукти, які дозволяють компенсувати збитки від воєнних ризиків, мають певні особливості.

Так, покриття військових загроз може бути частиною стандартного договору КАСКО або пропонуватись у вигляді окремої програми.

Перший варіант – клієнт обирає КАСКО, в якому вже передбачена опція страхування від воєнних збитків. «Наприклад,  в «Експрес Страхування» кожний клієнт при укладанні стандартного договору КАСКО без збільшення тарифу отримує покриття таких збитків в межах 10% від вартості авто»,коментує Тетяна Щучьєва.

Ринок  страховиків пропонує сьогодні варіанти покриття від 10% й до 100% від вартості авто. А доплата за покриття воєнних ризиків залежить від суми відповідальності за такий збиток, й починається від 10% до вартості КАСКО.

Другий варіант – клієнт купує окремий поліс, який захищає тільки від збитків воєнного характеру. Його ціна коливається від 1% до 2,2% від вартості авто.

Основні збитки, які готові компенсувати страхові компанії, – це пошкодження чи знищення автомобіля, встановленого на нього додаткового обладнання, внаслідок дії боєприпасів (мін, бомб, снарядів), а також через влучання ракет, безпілотних літальних апаратів, засобів протиповітряної/протиракетної оборони або їх уламків.

Наразі це страхове покриття діє по всій території країни, окрім зон активних бойових дій, прифронтових і тимчасово окупованих регіони.

Ще одне важливе питання – це франшиза, частина збитку, яку не компенсує страховик. Зазвичай, у договорах страхування, що покривають тільки воєнні ризики на повну вартість автомобіля, рівень франшизи коливається у діапазоні від 5% до 10%.

Також, важливо враховувати, що у полісах страхування КАСКО більшість страховиків встановлює обмеження щодо кількості подій, пов’язаних з воєнними ризиками. Як правило, це – лише раз за період дії договору. У програмах страхування тільки від воєнних ризиків обмеження на кількість страхових випадків, як правило, немає.

А от процес врегулювання збитків, завданих внаслідок пошкодження дроном, нічим не відрізняється від врегулювання за будь-якою іншою подією.

«Клієнти СК «Експрес Страхування» для отримання відшкодування повідомляють про інцидент за телефоном гарячої лінії та надають всі наявні в них фото та документи. Тобто,  порядок врегулювання справ за воєнними збитками нічим не відрізняється від звичайних справ з КАСКО: дзвінок до кол-центру, візит на пункт прийому заяв, подання документів, розрахунок збитку, у разі наявності кредиту – запит до банку та сплата чергових платежів. Страхова компанія оперативно розглядає документи та приймає рішення щодо події. У вересні, середній строк виплати за подіями КАСКО з воєнними ризиками склав 14 днів», – розповідає Тетяна Щучьєва.

Джерело Mind

Поділитися у соцмережах

24-04-2024

Що таке франшиза і як вона використовується в різних видах автострахування: ОСЦПВ та КАСКО

Про те, які є різновиди франшизи, навіщо вона потрібна, який її розмір є оптимальним з огляду на вартість полісу і які зобов'язання бере на себе ав...

Читати далі

23-04-2024

Стабільність ключових показників СК «Експрес Страхування» підтверджена рейтингом Insurance TOP за результатами 2023 року

СК «Експрес Страхування», що входить до сім’ї групи компаній УкрАВТО, демонструє стабільність ключових показників фінансової стійкості: активів компан...

Читати далі

18-04-2024

Тетяна Щучьєва: «У світі диджиталізації наявність людського сервісу і спілкування цінується на «вагу золота»

Про розвиток компанії, збільшення клієнтської бази, систему врегулювання збитків, силу бренду та роботу команди з клієнтом під час війни в ексклюзи...

Читати далі